סקירה מדעית (קישור) שפרסמו השנה דרמטולוגים ממחלקת דרמטולוגיה, קוסמטולוגיה ואסתטיקה רפואית באוניברסיטה בפולין, בוחנת השפעת רכיבים ביואקטיבים במריחה חיצונית ולקיחה פנימית (בעיקר דרך מזון) על בריאות העור. שמחתי לגלות שלא טעיתי בבחירה שעשיתי בתחילת דרכי כקוסמטיקאית - לפני כ 15 שנים- לעבוד עם חומרים טבעיים, עשירים בוויטמינים, מינרלים וחומצות שומן ולהמליץ לכן להקפיד על תזונה עשירה מעל לכל. (בהמשך- תרגמתי לנוחיותכן כמה עיקרי דברים).
מתוך המחקר :
המחקר התמקד בחומרים הנלחמים בהזדקנות העור ותורמים למראה צעיר ובריא יותר; חומרים מזינים ותוספי תזונה שיש להם פוטנציאל למניעת הזדקנות העור. דגש מיוחד הושם על חומרים המגנים על העור מפני נזקים חמצוניים מקרינת UV, התייבשות ואובדן גמישות: ויטמינים A, C ו- E; סֵלֶנִיוּם; אָבָץ; נְחוֹשֶׁת; סִילִיקוֹן; פוליפנולים; קרוטנואידים; וחומצות שומן רב בלתי רוויות אומגה 3 ואומגה 6.
חומצות שומן אומגה 3 ואומגה 6: חומצות שומן אלפא-לינולניות (ALA), לינולאית (LA) וגמא לינולניות (GLA), כלולות בין חומצות השומן החיוניות (EFA), הן בעלות חשיבות תזונתית וקוסמטית משמעותית.
חומצות שומן רב בלתי רוויות אומגה 3 ואומגה 6 משפיעות על תהליכים פיזיולוגיים בעור. הן חיוניות למניעה של מחלות לב וכלי דם ומצבים אלרגיים או דלקתיים. EFA גם ממלאים תפקיד חשוב במבנה העור ותפקודו. חומצות שומן בלתי רוויות, לצד סרמידים וכולסטרול, מהוות מרכיבים של ה"דבק הבין תאי" (מחבר את תאי העור). העור יוכל לשמש מחסום יעיל המגביל אובדן מים, ובכך מבטיח לחות מספקת ומגן מפני גורמים חיצוניים. תוצאות מחקרים אחרונים מצביעות על ההשפעות המועילות של GLA על מצבים דרמטולוגיים שונים ותומכות בהשערה כי מדובר בחומצת שומן חיונית לתפקוד העור. GLA שנמרח באופן מקומי כקרם חודר לשכבה הקרנית. בעודו נלקח דרך הפה, הוא מגיע לדרמיס, משפר את הלכידות שלו ומונע אובדן יתר של לחות דרך העור.
התסמינים של מחסור בחומצת שומן כוללים יובש של האפידרמיס, קילוף, עור רופף, דלקת עור, רגישות מוגברת לגירוי והחלמה איטית יותר. מחסור ב- LA, מרכיב של סרמיד 1, אשר ממלא תפקיד חשוב בלכידות הדבק התוך תאי, גורם לתפקוד לקוי של מחסום העור ולסימפטומים של עור יבש. מחקר מאת Cosgrove et al הראה שצריכה גבוהה יותר של LA קשורה לסיכוי נמוך יותר ליובש בזקנה וניוון עור. בעיות עור רבות, כולל קילוף מוגזם של האפידרמיס, נגרמות גם על ידי מחסור ב- GLA.
מחסור בחומצות שומן חיוניות יכול גם לגרום למיצוק החלב העורי (פחות נוזלי), מה שמוביל לחסימת בלוטות החלב ולהופעת קומודונים שחורים ודלקות. חומצות שומן בלתי רוויות אינן מסונתזות בגוף האדם, ולכן יש לספק אותן באמצעות התזונה. הערך הביולוגי והתאמתם הקוסמטית של השמנים תלוי באחוזי חומצות השומן שלהם, הן רוויות (למשל חומצה סטארית ופלמיטית) והן בלתי רוויות (למשל חומצה אולאית, לינולאית, לינולנית וארכידונית). שמנים צמחיים העשירים ב- LA כוללים נבט חיטה, פולי סויה, זרעי חמניות ושמן שומשום, ואילו שמנים מזרעי הבורג', נר הלילה או הדומדמניות השחורות הם מקורות חשובים ל GLA. שמנים עשירים ב- EFA משפרים את לחות העור, מיטיבים את מחסום השומנים באפידרמיס הפגוע ומווסתים את חילוף החומרים של העור. לשמנים צמחיים תפקיד חשוב בטיפול בעור יבש, רגיש, שמן, אקנה ובוגר.
העור מהווה אינדיקטור רגיש לחוסרים תזונתיים. הדרך היעילה ביותר לשפר את מצב העור היא לספק לו חומרים מזינים חיוניים, הן מבחוץ והן מבפנים, באמצעות תזונה מגוונת. מחקרים הולכים ומתרבים מצביעים על כך שתזונה מאוזנת משפיעה באופן משמעותי על תהליך הזדקנות העור. ראוי לציין את החומרים המגנים והמשחזרים את מחסום האפידרמיס, המפחית את TEWL (אובדן מים דרך האפידרמיס), מבטיחים רמה מתאימה של לחות העור והגנה מפני גורמים חיצוניים ונזק שנגרם כתוצאה מדלקת (למשל חומצות שומן אומגה 3 ואומגה 6). נוגדי חמצון וחומרים פיטונוטריינטים (חומרים שנמצאים בצמחים) אחרים ממלאים תפקיד חשוב גם במניעה וטיפול בעור מזדקן, וכך גם חומרים המגנים על העור מפני ההשפעות השליליות של קרינה אולטרה סגולה (כולל ויטמינים A, C ו- E; סלניום ; אבץ; נחושת; סיליקון; פוליפנולים; וקרוטנואידים). מתן דרך הפה של נוגדי חמצון יכול להוות תוסף יעיל למסנני UV כימיים ופיזיים ויכול להפחית נזקים ל- DNA המובילים להזדקנות העור ולהתפתחות סרטן העור. הכללת חומרים אלה בתזונה היומית יכולה להיות גישה שימושית בהתערבויות נגד הזדקנות. לסיכום, קידום הרגלי תזונה בריאים יכול להועיל למראה העור, לעכב תהליכי הזדקנות ולהפחית את הסיכון לסרטן העור.