רבים מהמאמצים בקוסמטיקה מוקדשים לעידוד בניית קולגן, אך לא ניתנת תשומת למבנה תקין של קולגן שאחראי על מראה צעיר ואחיד. כיצד ניתן לשמור עליו מנזקי הזמן ואורח החיים? חשוב מאוד שנהיה מודעים לתהליכים שפוגעים בו ואחד מהם הוא הגליקציה. אני כבר די חוזרת על עצמי כל השנים - שמה שפוגע בעור פוגע גם בגוף, אבל זה פשוט נכון...
כאשר יש עודף סוכר (גלוקוז) כרוני בדם, הוא נקשר לחלבונים בתהליך טבעי הנקרא גליקציה – תהליך ספונטני שאינו דורש אנזימים. במהלכו, מולקולות הסוכר “נדבקות” לחלבונים כמו קולגן ואלסטין, ויוצרות *קשרים צולבים שמפריעים לסידור התקין שלהם. תהליך זה יכול להשפיע על מבנה העור, לגרום לירידה בגמישות, ולהוביל להופעת קמטים ולשינויים במרקם העור.
AGE’s – תוצרי גליקציה מתקדמים: תוצרים אלו, אשר מצטברים בגוף עם הזמן, קשורים לתהליכי הזדקנות של העור והגוף ואף הוכחו במחקרים כמשפיעים על התפתחות מחלות כרוניות מסוימות.
השפעות על כלי דם: מאחר וכלי הדם עשויים בעיקר מרקמת קולגן, שינויים במבנה הקולגן בעקבות הגליקציה יכולים להשפיע גם על כלי הדם, ולתרום להיצרותם ולפגיעה באספקת הדם.
ובכל זאת – יש גם פתרונות מעשיים:
במקום להרגיש צורך לשנות הכל בבת אחת, ניתן לשלב כמה הרגלים קטנים שיכולים לתמוך בגוף בצורה נעימה ומאוזנת:
✅ איזון מתון בתזונה: העדיפו מזונות עם ערך גליקמי נמוך – לא בהכרח להימנע לחלוטין מהסוכר, אלא למצוא את האיזון שמתאים לנו ובעיקר להימנע *מקפיצות גלוקוז בדם "glucose spike.
🏃♀️ פעילות גופנית סדירה: אפילו הליכה יומית יכולה לסייע בשיפור תהליך חילוף החומרים, להוביל את הסוכר אל תוך התאים ולמנוע את שהייתו בדם.
🔥 בחירת שיטות בישול עדינות: אידוי ובישול עדין הם חלופות טובות לטיגון או צלייה בחום גבוה, שמגבירים את קצב הגליקציה במזון.
🥗 מזון מהכנה ביתית: בכך את שומרת על שליטה מרבית על מרכיבי המזון ומפחיתה את הצריכה של מזון מעובד, העשיר ב-AGE’s.
לסיכום:
גליקציה היא תהליך ביולוגי טבעי, אך כאשר רמות הסוכר בגוף גבוהות מדי – בין אם עקב תזונה או גורמים נוספים – היא עלולה להשפיע על העור, כלי הדם ומערכת הגוף בכלל. בשילוב של ידע מקצועי עם הרגלים מתונים, ניתן לתמוך בגוף ולהרגיש טוב יותר, מבלי להרגיש שמדובר בתהליך מפחיד או בהקרבה של מה שאנחנו אוהבים.
*קשרי צילוב: כשגלוקוז נקשר לקולגן, נוצרים קשרים צולבים שמקשים על חידוש וסידור סיבי הקולגן. הדבר עשוי לגרום לעור להיראות פחות גמיש ואף ליצור מרקם מחוספס הדומה במקצת לנייר קרפ.
*Glucose spike (קפיצת גלוקוז) מתאר עלייה חדה ברמת הסוכר בדם לאחר אכילת מזון, במיוחד כזה שמכיל פחמימות פשוטות או מעובדות. כאשר צורכים מזון עשיר בסוכר או עם אינדקס גליקמי גבוה, רמות הגלוקוז בדם עולות במהירות. בתגובה, הגוף משחרר אינסולין כדי להוריד את רמות הסוכר ולהכניס אותו לתאים לשימוש כאנרגיה או לאחסון.
קפיצות גלוקוז תכופות עלולות להוביל לעמידות לאינסולין, להגברת הסיכון לסוכרת סוג 2, להשפעה שלילית על רמות האנרגיה ולתחושת רעב מוגברת זמן קצר לאחר האכילה. כדי למנוע קפיצות חדות, מומלץ לשלב חלבונים, שומנים וסיבים תזונתיים בארוחות ולהעדיף פחמימות מורכבות על פני פשוטות.
מצרפת סרטון אינסטגרם שתרגמתי של ביוכימאית צרפתיה פופולרית ובו היא משווה את תהליך הגליקציה שעוברים מאכלים בזמן הבישול שלהם למה שקורה בתוך הגוף שלנו (הסוכר במזון משחים ויוצר את המראה החום מבריק שאנחנו אוהבים לראות באוכל מבושל).
https://www.instagram.com/reel/DGckhadoitO/?igsh=Zm1oaTVrczcxc3cy